top of page
ECOLOGICAL RESEARCH CENTER

YDÜ Mimarlık Fakültesi Dönem Projesi

​

Kullanım Alanı: 17.100

​

*Kütüphane                        *Ekolojik Birimler

*AraÅŸtırma Birimleri            * Derslikler

*Konferans Salonları             *Açık ve Kapalı Sergi Alanları

*Seminer Salonları

 

 

"Ekoloji" ve "Ekosistem" kavramlarından yola çıkarak; kendi kendine yetebilen, tüm sistemlerin kendi içerisinde geri dönüÅŸtürülerek bir nevi "kendine özgü" ekosistemi olan, ayrı bir yaÅŸam dünyası ÅŸeklinde düÅŸünülerek oluÅŸturulan yapılar topluluÄŸu, bir Ekolojik AraÅŸtırmalar Merkezi Kampüsü'dür.

​

YeÅŸil alanların tahribatına, doÄŸal ekolojik sit alanlarının yıkımına, yüksek karbon salınımına, küresel ısınmaya, kuraklığa ve "betonlaÅŸarak" yapılaÅŸmaya dikkat çekmek adına geliÅŸtirilen bu konsept, tüm yapı gruplarının; arazinin formuna, yapısına, kendi doÄŸa dengesine uygun biçimde tasarlanıp bütün bir organizma gibi yaÅŸayan bir çevre etkisi oluÅŸturacak biçimde konumlandırılmıştır.

 

KuraklaÅŸan bir araziye baktığımızda kendine has parçalı bir toprak dokusu görürüz. Tasarım aÅŸamasında bu doku daha çizgisel hale getirilerek yapının yerleÅŸimine ve formuna yansıtıldı. Bunu yaparken genel yerleÅŸim, hakim rüzgar yönü ve doÄŸu-batı aksı dikkate alınarak yapıldı. Gelen rüzgarın, yapıların formu ve yerleÅŸimi sayesinde meydana kadar taşınıp, meydanda bulunan havuzlar sayesinde serinleyerek binalarda açılan doÄŸal hava kanallarından içeri dolması ve doÄŸal iklimlendirme saÄŸlaması amaçlandı.

 

Enerji korumadaki pasif sistemler ile aktif akıllı otomasyon sistemleri sayesinde, mekanlarda bulunan insan yoÄŸunluÄŸuna göre hava dengesi ve kalitesi ayrı ayrı ayarlanabilmektedir. Cam cepheler ve çatılar da kullanılan bütün camlar "Transparent Solar Panels Green Energy Collectors" teknolojili camlardır. Bu sayede hem UV filtre koruması saÄŸlanarak içeri giren güneÅŸ ışınları dengelenmiÅŸ olup hem de tüm camlar fotovoltaik panel görevi görüp enerji depolamaktadır. "Tesla Powerwall" teknolojisi ile güneÅŸ pillerine aktarılan bu enerji, yer altında kurulacak türbinlerde depolanan yaÄŸmur sularıyla devir daim yaparak kullanılan enerjinin de geri kazanımını saÄŸlayacaktır.

 

Kullanılan yapı malzemelerinin tümü maksimum derecede geri dönüÅŸtürülebilen ve dönüÅŸtürülmüÅŸ olarak kullanılması planlandı.

 

Dış cephede kurak arazi dokusuna ve betonlaÅŸmaya vurgu yapan prekast beton cephe elemanları ve dikey bahçeler kullanıldı. Prekast beton cephe plakaların geri dönüÅŸtürülmüÅŸ elyaf ve betonun da kullanılmış çimento ve molozlardan yapılması planlandı.

​

Yapıların iç çözümlemesi; fonksiyonu ve kullanıcı gereksinimlerini optimimda tutacak ÅŸekilde aynı konsept çerçevesinde oluÅŸturuldu. Bütün bunların yanında "LEED" yeÅŸil bina sertifikasyon kriterlerinin her biri dikkate alınarak bütün projelendime aÅŸamaları bu doÄŸrultuda yapılmaya çalışıldı.

© 2016 by YCKArchitectural. "Sitede kullanılan tüm içerikler Telif Hakları Koruma Kanunu çerçevesinde korunmaktadır. İzinsiz kopyalanması ve kullanımı yasaktır!"

bottom of page